SOFC
SOFC
SOFC
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SOFC

Süper Online Fun Clup
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Multihack 4.5
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimePaz Haz. 14, 2009 7:38 am tarafından Admin

» Metin 2 Şaman Dansı :)
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimePerş. Haz. 11, 2009 11:09 am tarafından Admin

» Metin 2 [Video]
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimeÇarş. Haz. 10, 2009 12:23 pm tarafından Admin

» Çarımın Resimleri Gir İçeri
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimeSalı Haz. 02, 2009 10:29 am tarafından Admin

» Need For Speed Carbon hileleri
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimeSalı Haz. 02, 2009 9:02 am tarafından Cooper

» ---------NİNJA---------
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimePerş. Mayıs 28, 2009 9:22 pm tarafından Admin

» Kendi çarıma Yorum İstiorum :)
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimePerş. Mayıs 28, 2009 9:16 pm tarafından Admin

» Vista Transformation Pack
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimePaz Mayıs 24, 2009 1:16 pm tarafından Cooper

» Yasin-i Şerif İNDİR
Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimePaz Mayıs 24, 2009 11:58 am tarafından Cooper

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum

 

 Edius ile kurgu dersleri 1

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin



Edius ile kurgu dersleri 1 Empty
MesajKonu: Edius ile kurgu dersleri 1   Edius ile kurgu dersleri 1 Icon_minitimePaz Mart 29, 2009 7:34 pm

EDİUS HAKKINDA

Edius Pro 4,5 Windows işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır. Diğer kurgu yazılımlarından farkı yüksek görüntü kalitesinde Mpeg2 yi rahatlıkla capture etmesi, bekletmeden/anında import etmesi, hızlı şekilde export etmesidir. Ayrıca kasete görüntü aktarırken tüm projeyi baştan aşağı render etmez. Bir diğer farkı da bir çok formatı aynı timeline üzerinde kurgulayabilmenizdir. Kart desteği ile yazılım DV, Composite, S-Video, Component, SDI gibi giriş çıkışlara sahip olur, P2 ve XDCam formatlarını çok rahat destekler. Ayrıca kart desteğinin en önemli işlevi çalışmayı oldukça hızlandırması render yapmadan projeyi bitirmenize yardımcı olmasıdır.

TEMEL AYARLAR

Edius Pro 4,5'u ilk açtığınızda karşılaşacağınız değişiklik kullanıcıya göre ayar yapılabilmesi ve bu ayarların kaydedilebilmesi, gerekirse başka bir sistemde bu ayarları import edebilmektir. Bu ayarlar kullanışlı bulduğunuz arayüz düzeni, kısa yollarınız, çalışma ayarlarınızdır. Ayalar .EUP dosyası olarak kaydedilmektedir. Her kullanıcı için bir isim verebilirsiniz. Bunun için Profil'in üzerine gelip sağ tıklayıp 'Rename' e tıklamanız gerekmektedir. Her kullanıcı için resim ekleyebilirsiniz. Bunun için Profil resminin üzerine sağ tıklayıp 'change icon' a tıklamanız gerekmektedir. Aynı bölümden ayarlarınızı export etme şansınız da var. Export edilen ayalar başka bir sistemde tekrar açılabilir.

Projeyi açarken 'New Preset' e tıklanıldığında

'Multiple output devices are found. Please select your output hardware'. uyarısı çıkar. Bu uyarının anlamı giriş çıkış kartını seçmemiz gerektiğidir. Bu seçim oldukça önemlidir. Canopus kartı yerine sistemdeki Firewire/OHCI girişini seçersek giriş çıkışlar sadece oradan olacağı gibi kartın özelliklerinden de yaralanamayız. Bu uyarının altında bu uyarıyı tekrar gösterme kısmını da işaretlememiz kolaylık olur.

Açtığımız projede 'Project Settings' bölümünde 'Output Device' bölümünde mutlaka Generic OHCI değil 'NHX-E1' gibi sistemde olan kart seçilmelidir. Japonya, Amerika gibi ülkelerde NTSC Türkiye'de PAL sistem kullanıldığından kartın yanındaki PAL seçeneği olan kısmı işaretlememiz gerekmektedir. Bu işaret sonucunda hemen sağ kısımda ' Output format' bölümünde alt formatlar da çıkacaktır. PAL seçtiğimiz için zaten tüm formatlar 72Ox576 çıkacaktır. Burdan da eğer Standart çalışıyorsak 4:Üç ; Prograsif çalışılmıyorsa 5Oi ve DV çalışılınıyorsa DV seçeneği işaretlenmelidir. En yaygın kullanılan seçenekler bunlardır. Daha sonra en sağ tarafta 'Setup (deault)' bölümünde 'Rendering format' kısmında Canopus HQ AVI, Canopus Lossless AVI, DV AVI, DVCPRO50 AVI, Uncompressed RGB AVI, Uncompressed (UYVY) AVI, Uncompressed (YUV2) AVI seçenekleri arasından çalışmanıza göre kullanılacak ayarları belirleyebilirsiniz. Hemen altta 'Track (default)' bölümünden kaç Video, kaç Video Audio, kaç Track, kaç Audio kanalı açacağınızı seçebilirsiniz. Bu ayarlar daha sonra da değiştirilebilir. V: Video yu, VA: Video/Audio yu T: Yazı kanalını , A:Ses kanalını simgeler.

Ayarlarınızı kaydettiğinizde 'New Project' bölümünde 'New Preset' e tıklayarak yeniProje ayarlarını export etme , adını değiştirme, bir resimle tanıtma imkanınız olacaktır. Buraya da bir ikon belirleyip proje ayarlarınızı ilk görüşte tanıma şansına sahipsiniz. Bu ayarları yaptıktan sonra bu kısımda 'New Project' e tıklayarak yeni proje ayarları hazırlayabilirsiniz. İstediğiniz ayarlarla çalışmak için seçtiğiniz projenin üstüne gelip 'START' a tıklamak gerekiyor.

Bundan sonra Projenizi nereye kaydetmek istediğinizi ve Projeninizin adını yazmanız gerekiyor. Projeler'de hiç bir zaman C: diskinde değil her zaman farklı diskde çalışmamız gerekmektedir. Proje adını da belirledikten sonra kurguya başlayabiliriz.Orta kısımda 'Recent Project' kısmında daha önceden çalışılınan projelerde tıklayarak devam etme şansı tanıyor.

------

TEMEL BİLGİLER

Projemiz açıldı. Burda ilk farklılığı ekran ara yüzünde göreceğiz.
Timeline , Bin Penceresi, Effect Paleti, Information Paleti, Marker'lar hepsinin arayüzü değişti.

Proje penceremizde yeni ara yüzümüzü tanıyalım.

Sistemimizde ikinci bir monitör yoksa ekrandaki yer darlığından Çift pencere değil tek pencere çalışacaksak PLR ve REC tuşlarıyla ham görüntüyü ve kurgulanan görüntüyü görmeniz için değişiklik yapabilirsiniz. PLR veya REC hangi penceredeysek ikonları mavi renkte olur.

En temel bilgiler olarak Capture , Import ve Export ile başlayabiliriz. Bunun için öncelikle sistemimizde firewire kartına ya da varsa Canopus kartına bir kaynak bağlamalıyız. Bu kaynak örneğin bir DV kaynak olabilir.

Projenin üst solunda pencelerin üstünde Capture seçeneği bulunur. Burdan Mpeg Capture seçilir. Mpeg capture yapmanın en büyük avantajı ham görüntülerinizin fazla yer kaplamasıdır. Eğer Canopus kartınız yoksa ve bu özellik çalışmıyorsa Generic OHCI Input seçilir. Açılan pencerede eğer bir ön panel den Composite bağlantı yaptıysak ön paneldeki Composite kaynak yoksa kartın kendisindeki composite kaynak, varsa Component ya da SDI kaynak seçilir. DV kaynak remote özelliğine sahip olduğu için burdan bağlantısı yapılan kaynağı yani VTR veya kamerayı kontrol ederek ileri geri sarıp kaydedilecek yer bulunur. Ham görüntüleri nereye kaydeceğimiz belirlenir. Burada her zaman C: olarak adlandırılan sistem diski değil ayrı bir harddisk seçilmelidir. Rec ikonuyla kayda girilir. Stop ile kayıttan çıkılır.

Görüntü import etmek için Bin penceresinde sağ tıklayıp Add File a tıklamalıyız.

Açılan pencerede kurgumuza dahil edeceğimiz görüntüleri seçip Open butonuna tıklamalıyız. Bin penceremize dizilen klipleri seçip sürükle bırak yaparak Timeline'a atabiliriz.

Timeline'a görüntü ve sesleri aktardıktan sonra mouse ile taşıyarak görüntülerde istediğimiz sırayı belirleyebiliriz. Videolarda atmak istediğimiz klibi klavyede 'C' harfine basarak kesebilir istemediğimiz kısımları mouse ile seçerek klavyedeki Delete tuşu ile silebiliriz.

Timeline çizgimizi iki görüntü arasına getirerek 'CTRL' ve 'P' tuşlarına aynı anda basarak mix geçiş efekti koyabiliriz.

Edius kurgu yazılımında efekt uygulamak için efekt paletinden efekti alıp video nun üzerine sürükleyip bırakma ve ayarlarını Information paletinde yapma mantığı ile çalışır.

Kurgu bittikten sonra çıkış almamız gerekmektedir. Bunun için Export ikonuna tıklamamız gerekecektir.

Export ikonu gizlenirse oklardan yerini bulabiliriz. Export ikonunu bulunca bir dosya olarak kaydetmek için 'Print to File' , kasete kaydetmek için 'Print to Tape' ikonunu tıklamalıyız.

'Print to File' seçeneği seçtikten sonra Mpeg (Generic) seçeneğini OK'liyoruz.

Mpeg Generic açılınca dosya adı verip save etmek kalıyor geriye. Tabi görüntü kalitesi ayarlarını da yapmış olmamız gerekiyor. Biraz bekledikten sonra videomuz hazır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Edius ile kurgu dersleri 1
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 3D Tasarım Programları ve Dersleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SOFC :: İnternet Alemi :: Program Anlatım-
Buraya geçin: